FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

David Ledecký piluje polštinu a pomáhá Górníku k návratu do ligy, jsem spokojený, říká

David Ledecký piluje polštinu a pomáhá Górníku k návratu do ligy, jsem spokojený, říká R y b n i k / Z n o j m o - Ještě nedávno sázel David Ledecký góly ve znojemském dresu, nyní už pomáhá polském Górniku Zabrze k návratu do polské ligy. Ledy na Znojmo nezapomněl, ostatně náš rozhovor vznikal při našem přípravném utkání proti Gliwicím, na které se přišel podívat. S rodákem ze Staré Boleslavi jsme si povídali, jak zvládá polštinu, jak se mu vede a jak si zvyká na život v Polsku s přítelkyní Gábinou.

 
 
 

V Górniku jsi necelého půl roku. Jak se ti daří a zamlouvá v novém působišti?
Do Górníku jsem přišel ze Znojma po sedmém kole, byl v té době šestnáctý. Teď jsme šestí, stejně jako Znojmo, a máme osmi bodovou ztrátu na postup. Chceme o něj zabojovat. Jinak je všechno super, na domácí zápasy chodí deset tisíc fanoušků. Podařilo se mi dát i nějaké gól 4 pozn. redakce), i když bych si představoval větší počet. Odehrál jsem všechny zápasy, takže spokojenost. Ještě vyladit polštinu a bude to dobrý.

Je velký rozdíl v atmosféře oproti Fortuna národní lize?
Přirovnal bych to, když jsme hráli se Znojmem doma s Baníkem. To jsem měl husí kůži. Přesně tohle se děje, když hrajeme domácí zápasy s Górnikem. Kotel za bránou nás hodně žene.

Taková atmosféra je na každém vašem zápase?
Každý domácí, fanoušci za námi jezdí i na venkovní zápasy. Lidé v Zabrze fotbalem žijí, je to tady sport číslo jedna a jde to vidět. Je tu pěkný stadion. I když se sestoupilo z první ligy, tak fanoušci pořád chodí a chtějí nám pomoci k postupu.

Ve Znojmě jsi často nastupoval na pozici krajního záložníka. Čítám, že v Górniku plníš především roli útočníka?
Hrajeme na dva klasické útočníky v rozestavení 4 - 4 - 2. Takže hraju v útoku.

Jak to máš s polštinou? Je to asi jednodušší na učení, než kdybys hrál třeba v Německu nebo Itálii...
Po dvou měsících už jsem trenérovi rozuměl všechny pokyny. Začít mluvit je trochu těžší, když si ale kluci povídají v kabině, tak všemu rozumím.

O rohlíky si ale v obchodě řekneš v pohodě?
Jo, to není problém. (smích)

Je kvalita druhé polské ligy srovnatelná s tou českou?
Myslím, že s českou druhou ligou je to srovnatelné, je to taky hodně soubojové. Rozdíl je atmosféra, která tě víc vybičuje. Co se týče nás. Po sestup Górníku odešlo plno kluků do první ligy. Zůstali mladí kluci a hráči, kteří mají ke Górniku nějaký vztah a chtějí mu pomoci v postupu. Každý tým, který k nám přijede, brání a spoléhá se na brejky. Dan (Dan Odehnal pozn. red.) se byl na našem utkání podívat, tak to může potvrdit. Přirovnal bych to, když sestoupil Baník Ostrava v Česku. Každý se na nás chce vytáhnout, o to máme těžší.

Znojmo bylo na podzim často v přímých přenosech České televize. Chytáš v Polsku ČT? Případně, viděl jsi nějaký zápas?
Nedávno jsem si pořídil české programy, v té době jsem je ale ještě neměl a na internetu to z Polska nebylo možný sledovat. Pořád ale Znojmo a jeho výsledky sleduju, mám tam hodně kamarádů. Už se těším, až v létě po sezóně zajdeme s klukama na pivo.

Zmínil si Dana, s ním jsi ze znojemské kabiny asi nejvíce v kontaktu?
Píšu si s ním nejvíc. Napíše mi co je nového u něj a ve Znojmě, já, co je nového u mě. Jak jsem zmiňoval, byl se i podívat na našem zápase. (s úsměvem)

S tebou je v Zabrze i přítelkyně, jak jste si zvykali na život v tomto městě. Je třeba srovnatelné s Prahou?
No, tak to určitě ne. (s úsměvem) Zabrze je hornické město. Ani nebydlíme v Zabrze, bydlíme kousek za Katowicemi. Začátek byl těžký, ale už jsme si s Gabčou zvykli. Někdy se trochu nudíme, zvláště v zimě nebylo venku moc, co podnikat.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies