FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Oleksiy Chereda: Z problémy zmítané Ukrajiny přišel hledat fotbalové štěstí do Znojma

Oleksiy Chereda: Z problémy zmítané Ukrajiny přišel hledat fotbalové štěstí do Znojma Z n o j m o - Slibně rozjetou fotbalovou kariéru chtěl rozvíjet v Doněcku. Do jeho osudu však zasáhl válečný konflikt. Obránce Oleksiy Chereda se tak rozhodl opustit domov a rodinu a své štěstí hledat v České republice, respektive na jihu Moravy ve Znojmě. Dvaadvacetiletý fotbalista si v aktuálně probíhající sezóně připsal první starty ve znojemském dresu a také první rozhovor.

 
 
 

Oleksiy přibliž nám odkud pocházíš? Představ se znojemskému divákovi trošku zeširoka.
Přišel jsme z Ukrajiny. Narodil jsem se ve městě Černigov. Ve 13-ti letech jsem šel hrát do Doněcku a studoval na akademii v Šachtaru. Bohužel na území Doněcku a Luhansku je válka a byl jsem nucen opustit klub. V Doněcku jsem žil 8 let.

Jak se stalo, že ses objevil ve znojemském klubu?
Když jsem opustil Šachtar, měl jsem nabídky prodloužit kariéru na Ukrajině. Pochopil jsme ale, že je nyní na Ukrajině velmi obtížná situace, a fotbal není, jak bych to řekl, není vzhledem k situaci v zemi v popředí zájmu. Začal jsem hledat možnosti v Evropě, s čímž mi pomohl můj kamarád, který hraje v Německu. Byl jsem také v Německu, setkal se s mým agentem a zjistil, že mám možnost jít na zkoušku do Znojma.

NELEHKÁ SITUACE NA UKRAJINĚ

Východ Ukrajiny je od roku 2014 zmítán válečnými událostmi a také anexí Krymu. Válečný konflikt mezi Ukrajinou a místními separatisty na území Donbasu zdejší život poznamenal a neunikl tomu ani nejúspěšnější ukrajinský klub poslední doby - Šachtar Doněck. Jeho moderní stadion byl dvakrát zasažen dělostřeleckou palbou. Kvůli neutěšené situaci tak má sídlo v západoukrajinském Lvovu.

Překvapilo tě, že tě trenér Kučera staví do základní sestavy?
Ano a byl jsem velmi rád, že mě trenér stavěl od první minuty na postu levého obránce. Věděl jsem, že to třeba nebude stabilně, ale snažil jsem se odvést maximum. Při zranění Tomáše Cihláře a Radka Mezlíka byla ta šance zahrát si větší. Ale je dobře, že je konkurence a budu rád za každou minutu na trávníku. Doufám, že jsem nezklamal a byl jsem přínosem pro tým i fanoušky Znojma.

Co říkáš na druhou ligu u nás. Kdo z týmů ve FNL tě nejvíce překvapuje a kdo se ti nejvíc líbí po herní stránce?
Fotbal druhé ligy v Česku je na velmi dobré úrovni ve srovnání s ukrajinskou. V České republice se ve druhé lize hraje rychlý, dynamický, technický fotbal. Každý soupeř, i na posledním místě, hraje tak, aby nebyl znát rozdíl postavení v tabulce. Mě osobně se moc líbí Baník Ostrava. Předvádí rychlý a pohledný fotbal a myslím si, že je momentálně ve druhé lize nejlepším týmem.

Jaký je tvůj fotbalový sen, čeho bys chtěl dosáhnout?
Hrát znovu v národním týmu Ukrajiny. V mládežnickém věku jsme byl v reprezentaci U16 a U17. Zahrál jsem si i proti Německu. Jsou to nezapomenutelné zážitky.

Jak se ti líbí ve Znojmě? Přeci jen jsi daleko od domova, většinu času jen a jen fotbal...Máš čas i na nějaké své záliby?
Ve Znojmě a České republice se mi moc líbí. Znojmo je krásné město. Život v Evropě je velmi klidný a libí se mi tady žít. Domov mi chybí, ale trénink a zápasy mi pomáhají, abych o tom co nejméně přemýšlel. Ve svém volném čase se snažím naučit česky. Jde to ale těžko. (smích)

Když už jsme u toho. Jak se ti líbí čeština?
Český jazyk je velmi podobný ukrajinskému a ruskému. Chápu hodně, když trenér řekne to a to, ale mluvit český je těžší. Někdy vznikají potíže, když si objednávám jídlo v restauraci nebo nakupuji v obchodě. Ale je to o hodně lepší než na začátku, když jsem sem došel. Teď se cítím lépe.

Bydlíš sám nebo se spoluhráčem? Nebo máš zde ve Znojmě přítelkyni a bydlíš s ní?
Bydlím v pensionu spolu s mým týmovým kolegou Stijepo Njirem.

V listopadu skončí podzimní část a nastane fotbalové volno. Už se těšíš domů?
Ano, chci vidět přátele, rodinu. Pauza bude delší, budu mít čas s přáteli jezdit k moři. Bude zapotřebí si volna po skončení podzimní části soutěže užít.

Trenky hore⬆#ofikofocenínanečisto #alex #stijepo #kubi #zahraničnífotbalovékomando ⚽💪🌞

Fotka zveřejněná uživatelem 1.SC Znojmo FK (@1scznojmofk),

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies