FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Zdeněk Mička: Prochází mi rukama fotbalisté ve věku 11-15 let!

Zdeněk Mička: Prochází mi rukama fotbalisté ve věku 11-15 let! Z N O J M O - Podzimní část skončila, nejvyšší čas zhodnotit a popovídat si o dění v mládeži. Jako první nám své hodnocení a postřehy poskytl vedoucí trenér žákovských kategorií Zdeněk Mička, který ve své funkci působí již několikátým rokem, zároveň je učitelem při sdružené sportovní škole na ZŠ Mládeže. Kdo jiný by nám měl nabídnout svůj pohled na věc než člověk, kterému rukama prochází žáci jak ve škole tak i v klubu.

 
 
 

Povoláním jste učitelem na ZŠ Mládeže, která je přidružená škola k SpSM 1. SC Znojmo, dále jste vedoucím trenérem žákovských kategorií v klubu a sám trénujete kategorii U12. Co všechno tyto funkce obnášejí?
Ve škole mám na starosti hlavně fotbal a vše kolem něj. Přijímání fotbalistů do sportovní třídy, tréninky sportovních tříd a organizace fotbalových a futsalových turnajů. Nyní chystáme nejen pro naše fotbalisty z přípravky v rámci naší školy nový sportovní projekt. Máme v každé sportovní třídě na druhém stupni kolem dvanácti fotbalistů, kteří jsou všichni hráči 1. SC Znojmo. Kluci mají v rámci školy další tři tréninky navíc a tím může jít jejich výkon rychleji nahoru. Ve škole se zaměřujeme na všestrannost a kompenzaci z důvodu jednostranného zatížení. Jak ve škole, tak v klubu mi prochází pod rukama tedy fotbalisté ve věku 11-15 let. Žákovské kategorie fungují v našem klubu už dlouhou dobu velmi dobře a to díky zkušeným trenérům Václavu Dvořákovi a Liborovi Paličkovi. Naše složení doplnili před dvěma lety mladí aktivní trenéři Adam Papoušek, David Pham a Patrik Pacula. Nemůžu nezmínít Pavla Bulína jako trenéra brankářů, který odvádí skvělé služby. Doufám, že se brzy vrátí náš dlouholetý trenérský kolega Marek Dítě. Naše filosofie u žáků je taková, že důležitý je hlavně správný vývoj hráčů, výsledek utkání je až druhotný. Každý trenér má na starosti svoji kategorii o kterou se stará, jak nejlépe umí. Tudíž funkce vedoucího trenéra žáků je o tom se neustále posouvat dopředu, navzájem si pomáhat a spolupracovat mezi kategoriemi. V našem klubu trénuji převážně mladší žáky, kteří hrají nejvyšší žákovskou soutěž, takže se dostaneme do konfrontace s týmy jako je Zbrojovka Brno, Slovácko, Sigma Olomouc a Zlín a další.

 

Naše žákovské týmy máme rozděleny podle ročníků, od kategorie U12 (ročník 2010) po kategorii U15 (ročník 2007) jak se každému ročníku vede v soutěži?
Nově složený ročník 2010 kategorie U12, do kterého přišlo osm nových hráčů, skončil přesně ve středu tabulky na 8. místě ze šestnácti účastníků. Kluci vytvořili ihned výbornou partu. Na hřišti, i když to nejde zatím tak fotbalově, nechají duši a to je jedna z nejdůležitějších věcí, která je může posunout nahoru. Kategorii U13 se letos jak herně, tak i výsledkově nedařilo. Po podzimu jsou zatím na 13. místě. Ročník 2009 má ale svůj potencionál a je v něm mnoho talentovaných a pracovitých fotbalistů. Myslím si, že tomuto ročníku prospěje přechod na velké hřiště a ještě nám své kvality po zimní přípravě ukáže. Naopak se dařilo herně a výsledkově kategorii U14. Tento ročník 2008 skončil na výborném 2. místě dva body za prvním a s větším náskokem na třetího. Na to, že přešli teprve nedávno na velké hřiště, hrají pohledný fotbal a zaslouženě jsou takto vysoko. V týmu je velká konkurence, která je taky odrazem jejich úspěchu. Naše nejstarší žákovská kategorie U15 ročník 2007 skončila na hezkém 3. místě. Tým postihla hned na začátku velká marodka. Troufám si říct, že kdyby byli kompletní, skončili by po podzimu na prvním místě. Tento ročník má určitě předpoklady být velmi úspěšný.

 

Kategorie U12, kterou trénujete právě Vy přecházela v létě z kategorie přípravek. Jak tento přechod hráči zvládli?
Z přípravky přišlo letošní rok méně hráčů, ale za to kvalitních. Ročník jsme dobře doplnili a konkurenci budeme ještě zvyšovat. Zvykat si museli i rodiče, kteří nebyli z přípravky zvyklí na takovou časovou náročnost, která je v žákovské kategorii mnohem větší. Na přechod u tohoto ročníků z přípravky do žáků si zvykali hlavně nově příchozí hráči, kteří přišli do našeho klubu před sezonou z nižších soutěží. Kluci si zvykali na nárůst počtu tréninků a jejich náročnost. Srovnat se museli také s obrovskou kvalitou soupeřů a rychlým tempem utkání. Kluci vytvořili na soustředění super partu a během zápasů nás zdobilo hlavně obrovské nasazení. Všichni hráči odevzdávali na hřišti své maximum a tímto jsme zvládli výsledkově spoustu utkání. Musíme ale zapracovat na fotbalových věcech, protože dobrá kombinace a technické dovednosti zatím pokulhávají. Největší problém je, že neumíme v rychlém tempu pracovat kvalitně s míčem a jsme v mnoha situacích zbrklí. Kluci mají chuť pracovat, takže věřím, že to brzy zlepšíme.

  Týmové foto kategorie U12 na soutěžní ročník 2021/2022.

U12 a U13 nastupují v soutěži mladších žáků proti týmům jako Sigma Olomouc, Slovácko či Zbrojovka Brno. Jedná se o nejvyšší soutěž v republice v této kategorii, jak chlapci tuto konfrontaci zvládají a čím je pro ně přínosem?
Je to obrovský přínos, kluci mohou vidět, jak se v jejich věku může hrát výborně fotbal a jak se dobrým tréninkem mohou zlepšit. Je to motivace pro hráče se proti takovým týmům předvést a posunout přestupem svoji kariéru výš. Borci si v těchto zápasech hrábnou na dno, jak kondičně, tak psychicky, což je do fotbalového života důležité.

Navazující kategorie U14 a U15 hrají Moravskou divizi starších žáků, což je pod žákovskou ligou druhá nejvyšší soutěž v republice. Každoročně se pohybujete na špici této soutěže a letos tomu není jinak. Jaké jsou cíle v těchto kategoriích?
V kategorii U14 je cílem srovnat s přechodem na velké hřiště. Hráči se musí srovnat s větším prostorem hlavně takticky a kondičně. V kategorii U15 to pak nadále zdokonalovat. Je pravdou, že dlouhodobě se pohybujeme v této soutěži na předních příčkách a myslím si, že bychom se neztratili i v nejvyšší soutěži. Do budoucna je to i mým přáním a cílem nejvyšší soutěž hrát.

 

Na pozici hlavního trenéra SpSM pracujete již několikátým rokem. Sledujete své svěřence v navazujících kategoriích? Prosadil se někdo do A mužstva či dokonce do profesionálního fotbalu?
Když nejsem na utkání se svojí kategorií nebo svém utkání, tak se snažím jít každou sezónu aspoň na jeden zápas u každé naší kategorie od přípravky až po dorost. Samozřejmě, že mě zahřeje, když vidím, že hráč který prošel naším klubem se pohybuje ve velkém fotbale. Je to pro mě motivace do další práce a ještě když na vás hráči v dobrém vzpomínají. Máme již několik hráčů, kteří se pohybují ve druhých a třetích ligách. Spousta hráčů prošla také naším A mužstvem. Myslím si, že u většiny teprve přijde čas a uvidíme je i v nejvyšší soutěži. Těším se jak se budou prosazovat v mužském fotbale kluci z našeho úspěšného ročníku 2003 Ota Kohoutek, Jakub Vorel, Oldřich Prágr, Filip Vecheta, Martin Kabelka, kteří působí ve velkých klubech. Doufám, že dostanou příležitost a prosadí se i naši kluci z dorostu do našeho A mužstva. Určitě na to někteří předpoklady mají.

  Vítězný tým halového turnaje kategorie U13 v roce 2016.

Nahoře zleva: trenér Mička, Kabelka (Slovácko), Vecheta (Slovácko), Synek (U19), Pokorný (U19) Dole zleva: Bartůněk (U19), Hamza (U19), Prágr (Zbrojovka Brno), Kohoutek (Zbrojovka Brno), Vorel (Slavia Praha)

Doplňujete kádry žákovských kategorií? Jak probíhá oslovení nadějných hráčů z okolí?
Když je potřeba, tak snažíme kádry doplňovat. Některé ročníky to potřebují víc, některé méně. Největší doplňování bývá, když přicházejí kluci z přípravky do žáků do kategorie U12, kde se zvyšuje počet hráčů v kádru. V poslední letech nám chodí spousta kvalitních hráčů již z naší přípravky, takže doplňování není tolik potřeba. Ve starších žácích jsou změny již minimální. Když se nějaký šikovný hráč najde, tak spolupráce s kluby z okresních soutěží je většinou na dobré úrovni a klukům v posunu nebrání a rodiče podporují. Do budoucna bychom chtěli tuto spolupráci změnit a zlepšit a je to jeden z našich cílů. Buď dostaneme doporučení nebo si hráče sami vyskautujeme a jedeme se na něj podívat. Když je pro nás hráč zajímavý, informujeme mateřský klub, oslovíme hráče společně s rodiči, pozveme na trénink a když jsou po nějakém čase zkoušení obě strany spokojené, začínáme jednat s mateřským klubem o podmínkách přestupu.

 

Žákovské soutěže skončili poměrně brzy. Jaký je další plán do konce roku a jak bude probíhat zimní příprava?
Sezona sice skončila, ale my jedeme v podobném režimu dále až do Vánoc. Změna je akorát v náplni tréninků, kde se zaměřujeme více na všestrannost, zatěžování jiných částí těla a hru. Hrajeme přípravné utkání, venkovní ligy a zúčastňujeme se halových turnajů. Zimní příprava začne 10. ledna a bude zaměřena kromě technické složky na kondiční složku - obratnost a sílu v rámci gymnastiky a úpolů, rychlost v rámci atletické přípravy. Dále budou pokračovat víkendová přípravná utkání a turnaje převážně venku na umělé trávě.

Vždy je prostor pro zlepšení práce s mládeží, kdyby jste mohl něco ovlivnit a zlepšit ve výchově našich fotbalistů, co by to bylo?
Zlepšovat je pořád co. Potřeboval bych na to ale více času. Určitě bych byl rád za více tréninkových ploch, které by byly pro nás dostupné. Přál bych si více trenérů hlavně u přípravkových kategorií, tímto bych chtěl oslovit trenéry, co by měli chuť se přidat do našeho kolektivu.

Poslední otázka je trochu vizionářská. Jak byste si představoval mládež 1. SC Znojmo za 5-10 let, aby jste z toho měl dobrý pocit?
Byl bych rád, kdyby přibylo trenérů u přípravek. Kdyby jsme se staršími žáky hráli vyšší soutěž a aby se stabilizoval dorost. To je na dobré cestě příchodem Miroslava Paula, který také výborně doplnil trenéry u dorosteneckých kategorií. Přál bych si také, aby se naši vycházející dorostenci více uchytili v soutěžích od krajského přeboru nahoru. Pak mnoho dalších věcí sportovních i nesportovních, ale to je na delší povídání.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies