FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Důležitým faktorem byl příchod Rapoucha s Novákem, hodnotí podzim trenér U19 Luděk Zlámal

Důležitým faktorem byl příchod Rapoucha s Novákem, hodnotí podzim trenér U19 Luděk Zlámal Z n o j m o - Velice zvláštní podzim zažil náš starší dorost v Moravskoslezské dorostenecké lize. V jeho průběhu se totiž musel popasovat nejen se soupeři, řadou překážek, ale také velkou tragédii, která tým nečekaně zasáhla. To vše jsme rozebírali v rozhovoru s trenérem U19 Luďkem Zlámalem. Ten kočíroval útočnou mašinu, která může být na jaře ještě silnější. Přísný kouč si toho je vědom, ale dobře ví, že to bude vyžadovat od hráčů poctivou práci.

 
 
 

Nemohu začít jinak, po podzimní části MSDL se nacházíme na šesté pozici tabulky. Spokojenost s tímto umístěním?
Nevím, jestli umístění v tabulce je gró toho, proč práci v mládežnických děláme. Co se týče umístění, jsme momentálně na šesté pozici, mohli jsme jej určitě vylepšit.

Byl obtížný rozjezd do sezóny? Některé hráče jste na začátku sezóny neměl k dispozici, tým vstřebával nové rozestavení. Byl i to důvod, že první čtyři kola nebyla výsledkově tolik povedená?
To, že jsme v prvních čtyřech kolech nevyhráli, mělo více příčin. Tou první bylo to, že jsme měli v přípravě několik hráčů na zkoušku a formovala se základní sestava. Bohužel z důvodů legislativních a nového přestupního řádu se některé hráče nepovedlo zapsat do kádru, byť se jevili velice dobře. Druhou příčinou bylo to, že jsme vzhledem k typologii hráčů, které jsme měli k dispozici, chtěli vyzkoušet rozestavení se třemi obránci vzadu. První mistráky nám ale ukázaly, že to nebyla šťastná volba. Kluci se v defenzivě moc nevěřili. Zareagovali jsme na to návratem ke čtyřobráncovému systému, kde si kluci více věřili. Takže to byly důvody, proč jsme utkání nezvládli optimálně. Nezvládli ale jen výsledkově, nemyslím si, že výkony byly špatné.

A-tým se pod trenérem Radimem Kučerou prezentuje velice ofenzivním pojetím. Můžeme říct, že starší dorost Áčko kopíruje, ofenzivní síla týmu se dá na podzim vyzdvihnout jako velké plus...
V hodnocení podzimu, které mám sepsané, mám v kolonce, co se povedlo právě snahu o ofenzivní fotbal. Myslím si, že 37 nastřílených branek napovídá tomu, že jsme hráli ofenzivně.

Když jsme u ofenzivy, je příjemné mít v kádru dva nejlepší střelce soutěže - Vojtu Švarce a Radoslava Nováka?
Je to příjemné. Nejen pro mě, pro kluky, ale pro celý klub. Těch gólu mohli dát ještě více. Ale samozřejmě ne vše se vždy podaří.

Když se podíváte na všechny zápasy podzimu, je nějaký, který byl z vašeho pohledu nejpovedenější?
Určitě bych vypíchl utkání na Slovácku. Tento klub by měl být měřítkem toho, na co by naši kluci mohli mít nebo mají. Výkon při remíze 2:2 byl opravdu kvalitní. Myslím si, že dobré utkání jsme odehráli i doma s Prostějovem, byť z toho byla také remíza.

Je naopak něco, co vás za první část sezóny mrzí nebo vidíte nějaké nedostatky?
Zmínil bych individuální disciplínu některých hráčů. Abnormálně zbytečné bylo vyloučení Jirky Koukala, které se vůbec neztotožňovalo s tím, co by mělo být od hráče na hřišti k vidění. Také za to dostal adekvátní trest - čtyři zápasy stop. Individuální disciplína Milana Moravce, který může být do budoucna po fotbalové stránce příslibem pro A-tým. Na disciplíně, nikoliv té herní, a sebeovládání na hřišti musí ale abnormálně zapracovat. Trochu mě mrzí Jirka Švejkar, který v minulé sezóně patřil k tahounům a top hráčům. Letos, kdy by měl svoji roli potvrdit, jeho herní disciplína nebyla ideální. Musím uznat, že Jirka o tom ví a určitě na tom zapracuje a posune ho to dál.

Zmínili jsme, že velkým pozitivem podzimu byla ofenzívní síla týmu, je něco co byste ještě zmínil vedle toho?
Důležitým faktorem pro nás bylo doplnění kádru v průběhu sezóny. Ve 3. kole přišel Pepa Rapouch ze Zbrojovky, i když je odchovancem Znojma. Druhou posilou byl odchovanec Ivančic, který prošel také Zbrojovkou, ale i Libercem - Radoslav Novák. Rozhodl se vrátit na Jižní Moravu a vybral si Znojmo. Tyto posily měly velmi kladný dopad na tým, jak po herní stránce, tak i v morálce a tréninkovém procesu. Ti kluci přinesli nadstavbu a větší profesionalitu.

Trenérem U19 jste byl i v minulé sezóně, můžete tedy porovnávat. Jsou týmy z loňské a letošní sezóny srovnatelné?
Myslím, že srovnatelné jsou. V každém ročníku jsou jiné typy hráčů, v některém ročníku je více hráčů technických, v některých víc hráčů například s lepší morálkou. Těžko se to srovnává. Jsou hráči, kteří tomu dávají maximum, jsou hráči, kteří se jen zúčastňují. Že by byl nějaký extrémní rozdíl mezi týmem nyní a v minulé sezóně, to ne. Ale musím uznat, že příchody Nováka a Rapoucha daly aktuálnímu týmu lesk.

Tým se museli na podzim bohužel vypořádávat nejen s fotbalovými záležitostmi, ale i těmi nefotbalovými. Do jeho života a běhu zasáhla tragická nehoda spoluhráče Tomáše Procházky. Jak těžké bylo kluky udržet v nějaké koncentrovanosti a připravenosti na tréninkový proces a mistrovské zápasy?
Bylo to obrovsky těžké. My jsme v tu dobu netrénovali, jenom jsme se po skupinkách tréninkového procesu zúčasťnovali. Každý si tuto tragédii nesl po svém a nechtěl jsem klukům zasahovat do nitra. Každý z kluků měl k Tomášovi svůj vztah, někdo větší, někdo menší, takže jsme tomu nechali po tréninkové stránce volný průběh. Spíše jsme pracovali na psychice a to nejen hráčů, ale nás všech, kteří Tomáše znali. Bylo poznat, že událost na všechny hodně dolehla, bylo to poznat i v některých zápasech.

Po podzimu je náš starší dorost na šestém místě. Když se podíváme směrem k jaru, má tým potenciál se vyšplhat i díky svým ofenzivním schopnostem výše?
Potenciál určitě má. Navíc kluci, co přišli z U17 si ne úplně uvědomovali přechodu z mladšího do staršího dorostu, kde už se fotbal přibližuje tomu dospělému. Ve starším dorostou už to směřuje k profesionálnějšímu fotbalu. Z devatenáctky už se jde do seniorské kategorie. Kdo na to bude mít a kdo tomu dá maximum, může se dostat do profesionálního fotbalu. Potenciál tedy určitě je, ale ještě jsem chtěl říct, že hráči ze sedmnáctky si na starší dorost zvykali déle, někteří si na to nezvykli celý podzim. Za ten půlrok ale poznali, co po nich budeme chtít a budeme na jaře ještě náročnější, protože bez toho to nejde. To už není o tom, že hrají v mladším dorostu, U19 je více na očích a je už v zorném poli A-týmu, jehož trenéři výkony a výsledky sledují. Důkazem toho je, že někteří hráči z U19 se zapojí do přípravy A-týmu v zimní přípravě.

Na závěru tradiční otázka v tento čas, jak budete trávit volno a vánoční svátky?
Musím dohnat nějaké rodinné resty. (s úsměvem) Toho času v sezóně opravdu není moc, musím navštívit komplet celou rodinu, musíme se sejít, protože nejen fotbalem je člověk živ. Rodina je základ, tohle musím napravit. Určitě ale budu připravovat tréninkový plán na zimní přípravu. Takže volno strávím na půl pracovně a ve zbytku budu odpočívat.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies