FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

L. Kalvoda: Desáté místo je pěkné, ale musíme zůstat nohama na zemi

L. Kalvoda: Desáté místo je pěkné, ale musíme zůstat nohama na zemi Z n o j m o - Znojmo po podzimní části Gambrinus ligy převrátilo všechny prognózy. Tým, který neměl ostatním celkům konkurovat a měl být jasným kandidátem na sestup, skončil v tabulce na desátém místě. Při hodnocení podzimu tak mohl být v rozhovoru trenér Leoš Kalvoda spokojený. Sám ale krotí euforii a ví, že jarní část ligy bude velice těžká a náš tým čeká mnoho perných bitev.

 
 
 

Desáté místo, sedmnáct bodů, spokojenost?
Samozřejmě s desátým místem spokojený jsem, když se podíváte na tabulku, tak je Znojmo skoro uprostřed. Pohled je to určitě příjemný, ale když se podívám dolů, tak jsme vlastně pouze tři body od posledního místa. Zase na druhou stranu, pokud se podívám opačným směrem, tak Jablonec má 22 bodů, což je jen pětibodová ztráta. V tříbodovém systém se můžete rychle dostat dolů, nebo naopak do klidného středu tabulky.

První polovina podzimu byla spíše takovým seznamováním, oťukáváním. I když si myslím, že hráči sice neměli tolik zkušenosti s první ligou, ale že by byli nezkušení se také říct nedá. Měli odehráno spousty utkání v druhé lize a s prvoligovými týmy se střetávali v přípravě. I když je samozřejmě příprava něco jiného jak mistrovské utkání. Ta počáteční adaptace na první ligu nám trvala na můj vkus déle. Myslím, že jsme předváděli poměrně slušné výkony až na výpadek v Jihlavě. Tam to bylo hodně špatné. Když ale vezmu utkání s Plzní, se Spartou a se Slavií, tak sice byly první poločasy špatné, ale v druhých už jsme ukázali kvalitu.

Zlom přišel v utkání se Zbrojovkou, které jsme prohráli a poté skončil v týmu Marek Heinz. Znovu ale říkám, že nám výrazně pomohl vybojovat postup do první ligy. Stále chtěl ale hrát takový fotbal, který sice stačil na druhou ligu, ale v první už to bylo málo. Spoluhráči se na něj až moc spoléhali, co vymyslí. Nedávali do hry všechny své přednosti. Měli z Marka možná i trochu respekt, protože Mara chtěl každý míč, vše aby se hrálo přes něj. Po odchodu Marka jsme měli s ostatními hráči pohovor a řekli jsem jim, že nyní mohou dokázat, že na to mají sami, a že to zvládnou i bez Marka. V druhé polovině podzimu jsme pak jen jednou prohráli, a to byl ještě takový nešťastný zápas se Slováckem. Myslím, že hráči to potom zvládli výborně.

Mrzí vás odchod Marka?
Abych řekl pravdu, tak mě to ani nemrzí, protože vidím, jak se k tomu ostatní hráči postavili. Já mám Marka hodně rád, jsme prakticky kamarádi. Fotbal je ale tvrdý. Je to sice trochu tvrdé, ale celému týmu odchod Marka prospěl.

Které utkání hodnotíte jako nejvíce povedené, a které naopak jako nejméně?
Nejvíce povedeným utkáním bylo po herní stránce vítězství nad třetím týmem Gambrinus ligy - Teplicemi. Dále mohu uvést Jablonec. Ten nejhorší? Tak to byla Jihlava. Celkovým přístupem hráčů.

Bylo těžké hráče udržet v optimistické náladě, když situace zrovna nebyla příliš růžová a nedařilo se?
Bylo to těžké, ale stále nám nahrávalo to, že ostatní týmy před námi také ztrácely a pořád byly na dostřel. Je fakt, že poté nám naopak nic nenahrávalo, i když jsem vyhráli, tak bodovaly i ostatní týmy. Ale takovéto kalkulace já neberu. My si musíme dívat především sami na sebe, my musíme vyhrávat, my musím sbírat body. Kluky hodně nastartovalo první vítězství v zápase s Boleslaví. Uvědomili si, že když mohou porazit Boleslav, proč by nemohli porazit i jiné soupeře. Tím jednoduchým, důrazným, běhavým fotbalem, který jsem po nich chtěl. Fotbálek si mohou zahrát na tréninku.

Po utkání se Zbrojovkou vypadala situace hodně černě. Čekal jste, že se to pak až tolik obrátí? Nebýt prohry se Slováckem, tak Znojmo mělo šňůru sedmi ligových zápasů bez prohry.
Takhle dopředu to nejde nikdy předvídat. My jsme šli zápas od zápasu. Po Boleslavi přišel Baník, kde jsme ztratili výhru v závěrečné minutě. Když to vezmu takhle, tak první zápasem bude na jaře Jihlava. Budeme se tedy soustředit na Jihlavu a co bude dále mě nezajímá, to je nejbližší cíl.

Vyhecoval hráče fakt, že ať pro média, tak i pro experty a fotbalové odborníky z řad bývalých trenérů a hráčů bylo Znojmo jasným sestupujícím a dost se přehlíželo?
Nás nikdo nebral. Jsem rád, že jsme dokázali a potvrdili opak. Po utkání s Teplicemi se na Znojmo snášela pozitiva. Naši hru chválil v TV fotbalový expert Pavel Karoch, že mužstvo bez nějakých větších známých jmen dokáže hrát takový fotbal. Pro hráče i pro Znojmo je to perfektní reklama a vyznamenání.

Zocelil hráče psychicky pobyt v brněnském azylu? Když to tak vezmeme, tak odehráli celý podzim prakticky venku.
Myslím, že ano. Hráči jsou zvyklí, že nemají výraznou podporu. I když je třeba říct, že v Brně byla kolikrát dobrá atmosféra. Ale nebylo to domácí prostředí. Já věřím, že až se zrekonstruuje znojemský stadión, tak bude minimální návštěva 2000 diváků. Věřím v to. Nesmíme ale spoléhat nato, že nás fanoušci dovedou k vítězství, kluci musí odvést maximum na hřišti a předvádět takový fotbal, který hráli v druhé polovině podzimu. Podpora fanoušků bude takovým příjemným bonusem a mělo by to být o trochu lehčí. Ale jak říkám, žádný divák to za hráče na hřišti neuhraje.


Poslední dvě utkání musel Leoš Kalvoda strávit na tribuně, kvůli trestu od disciplinární komise. (Zuzana Javůrková/fcvysocina.cz)

Teď trochu s nadsázkou. Po utkání v Teplicích se na diskuzním fóru oficiálních stránek klubu objevily příspěvky, že by mohlo třeba Znojmo dokonce útočit i na poháry. Fanoušci jsou nyní poměrně namlsaní.
Vím, že jsou namlsaní. Ale teď budou prakticky tři měsíce bez mistrovských utkání. Samozřejmě budeme hrát kvalitní přípravné zápasy. Hlavně musíme padnout na zem a tvrdě se připravit. Jarní část bude daleko těžší, než ta podzimní. Musíme se také podívat na tabulku, jsme jen tři body od posledního. Nic bych nepřeceňoval, ani výkony. Mohou přijít zranění, může přijít cokoliv. Musíme se na jaro poctivě nachystat a zvládnout ho se vším všudy. Bylo by perfektní, kdybychom to zvládli.

Spočítal jsem si, že na podzim nastoupilo v základní sestavě pět různých stoperských dvojic, což je poměrně neobvyklé, ale situace si to vyžádala. Ceníte si toho, že máte na tyto pozice tak velký výběr? Všichni, kdo nastoupili na stoperském místě to zvládli velmi dobře.
Zvládli to dobře. Svědčí o tom, že jsem inkasovali jen 23 branek. Není to samozřejmě jen zásluha obrany a brankáře, ale celého týmu. Potěšilo to. Přínosem byl určitě příchod Martina Hudce, i Todor Yonov po zranění odehrál solidní utkání. Hodně se mluvilo po odchodu Makra Heinze v médiích o jeho budoucnosti. Já jsem ale jasně řekl, že pokud bude prokazovat výkonnost, tak bude v sestavě a on to potvrdil, když nastoupil, tak hrál dobře. Stabilní, spolehlivé výkony odváděl Pepa Hnaníček. Dobře si vedl i mladý Dan Odehnal, který nastoupil do čtyř utkání. Akorát v duelu proti Spartě udělal takový nešťastný faul a byl z toho gól, to se ale zkrátka někdy stane. Je to mladý kluk, když na sobě bude pracovat, tak je na čem stavět.

Netrnul jste v druhé polovině podzimu, že se zraní Vašíček? V kádru je to totiž jediný typický hrotový útočník.
To je zatím náš trn v patě. Když se Váša zraní, tak nemáme dalšího klasického hrotového útočníka. Tam musíme posílit. Samozřejmě jsou varianty, že tam může hráč Crnkić, Reljić, ale přece jen jsou to typologický jiní hráči.


Poslední dvě utkání musel Leoš Kalvoda strávit na tribuně, kvůli trestu od disciplinární komise. (DENÍK/Lubomír Stehlík)

Viděl jste na podzim nějaké aspekty, ve kterých je potřeba se zlepšit?
Doposud jsme v podstatě jen chválili, ale toho co je zlepšovat je mnoho. Můžu třeba zmínit ofenzivní část a produktivitu. Vezměte si třeba kolik jsme měli šancí proti Slovácku a nebyl z toho gól. Kdyby jsme šance proměnili, nemuseli bychom se dívat na ostatní okolnosti a vyhráli bychom. Docela slušně nám funguje obranná fáze celého týmu, ale do ofenzívy je pořád na čem pracovat. Okolní mužstva nás možná stále neberou jako konkurenci, možná teď ke konci podzimu. Soupeři nás trochu podcenili a tam jsme toho měli využít. Teď už si na nás budou dávat pozor.

Pomohl týmu příchod Martina Hudce?
Určitě, ale i on se nevyhnul na začátku nějakým chybám, ale to jsme spolu vše probrali. Vysvětlil jsem mu, že chceme hrát jednoduchý fotbal a ne nějakou příliš velkou kombinaci, protože jsme pak měli hodně ztrát a soupeři nás za to trestali.

Překvapil vás někdo z hráčů v podzimní části?
Mé očekávaní splnil Jan Mudra, na kterého se možná trochu zapomíná. Odehrál na podzim všechna ligová utkání a navíc bez karty. Samozřejmě se nevyhnul slabším výkonům, ale svoji úroveň si vždy udržel. Jako stěžejní beru trio - Hrubý, Hnaníček, Okleštěk. Ve druhé polovině podzimu pak i Vašíček. Nemůžu samozřejmě ale zapomenout i na ostatní hráče - Nepožitek, Crnkić atd. Ale já nerad chválím, úspěchy jsou prací celého kolektivu. Kluci k tomu na podzim přistoupili skvěle a nechtěli svoji kůži prodat zadarmo. Za naše podzimní vystoupení se určitě nemusím stydět.

Tah s Okleštkem na podhrot a stažením Nepožitka více do zálohy vyšel náramně...
Vyšel hodně, to je pravda. Nepožitek zaskakoval na pozici staženého záložníka i ve druhé lize, tam se mu ale tolik nedařilo. Teď mu to ale ve dvojici s Lackem, a před nimi Okleštěk, šlo velmi dobře. Samozřejmě se k tomu přidala i dobrá spolupráce s Vašíčkem na hrotu. Ať už ale nastoupil do utkání třeba Helísek, nebo Hrošovský, tak odvedli dobrou práci. Hrošovský ze začátku moc nenastupoval, ale potom se chytl a patřil do základní sestavy.

Ceníte si toho, že hráči nezahořkli, i když třeba tolik nehrávali a pokud nastoupili dokázali předvést dobrý výkon?
Já myslím, že to by byla jejich největší chyba, kdyby tohle udělali, kdyby zahořkli, naštvali se a nechtěli na sobě dál pracovat. Vždyť to jsou mladí kluci, kteří mají celý fotbalový život před sebou. Patrik si počkal a byl na podzim naším nejlepším střelcem. Ať jsou naštvaní, ale zdravě naštvaní, že chtějí hrát. Jelikož tak široký kádr nemáme, tak myslím, že na každého se dostalo.

Pro mě je trochu zklamáním Zeba s Reljićem, kteří nenavázali na přípravné zápasy a na úvod sezóny, nedávali tomu vše. Musí k tomu přistoupit lépe, jinak se s nimi budeme muset rozloučit.

Teď trochu stranou Znojma. Překvapilo vás na podzim něco v Gambrinus lize?
Na vrch tabulky jsem tipoval Mladou Boleslav, Teplice a Duklu, neberu Spartu a Plzeň, tam je to jasné.

Jinak vy a návrat po letech do první ligy. Jak si to užíváte?
Já to beru jako mou práci. Samozřejmě, jsem rád, že jsem v Gambrinus lize se Znojmem, s kterým nikdo nepočítal. Jsem jen rád a hlavně vydržet se Znojmem v první lize co nejdéle.

Změnilo se liga nějak za tu dobu?
Já myslím, že ne. V lize jsou hlavně mladší hráči, které pak doplňují zkušení hráči, kteří se vracejí ze zahraničí. Fotbal je více běhavější a bojovnější. Myslím, že Gambrinus liga je na tom poměrně dobře, podívejme se třeba na výsledky Plzně a Liberce v Evropských pohárech. Nehledejme pořád jen to špatné, hledejme i pozitiva, na ty se hodně zapomíná.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies