FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Na život s A-týmem se zvyká rychle, usmívá se opora U19 Pepa Rapouch

Na život s A-týmem se zvyká rychle, usmívá se opora U19 Pepa Rapouch Z n o j m o - Fotbalové štěstí zkoušel ještě nedávno ve Zbrojovce Brno, osud ho zával ale opět do Znojma. Josef Rapouch se stal na podzim jednou z klíčových postav staršího dorostu a svými výkony zaujal i trenéra Kučeru, který ho zařadil do zimní přípravy s A-týmem, za který už v přípravě stihl odehrát dvě utkání. Proti Zbrojovce, bývalému klubu, pak vedl tým s kapitánskou páskou. Nejen příjemné záležitosti však musel postem stoper či záložník řešit, život mu do cesty postavil na podzim i tragickou událost.

 
 
 

Pepo, začnu hned středečním utkáním proti Zbrojovce Brno. Zápas vysílala televize v přímém přenosu, tým si vedl s kapitánskou páskou, ve Zbrojovce si navíc ještě nedávno působil. To pro tebe musel být hodně speciální zápas?
Chtěl jsem se ukázat o to víc, že to bylo proti Zbrojovce, kde jsem ještě nedávno působil. Samozřejmě jsem se však chtěl ukázat v co nejlepším světle našim trenérům. A kapitánská páska...na zápisné, no. (smích)

Byl jsi víc nervózní vzhledem k tomu, že utkání bylo v přímém přenosu ČT SPORT?
Nervozita byla, musím přiznat, že jsem byl hodně nervózní. Ale po prvních minutách, první přihrávce, to spadlo. Pak už jsem nad tím nepřemýšlel, že je to v televizi.

Byl jsi třeba i nesvůj, že jsi nastupoval na postu krajního obránce, protože ve Znojmě hráváš post stopera nebo středního záložníka...
To ani ne, právě ve Zbrojovce jsem už krajního obránce hrával, takže to pro mě nebylo nic nového. Na stoperu bych se ale možná cítil jistější.

Poprvé si za Áčko nastoupil už proti Jihlavě, kde jsi hrál právě stopera. Koho bylo složitější bránit jihlavského Rabušice nebo čerstvou brněnskou posilu Ashiru?
Toho Nigerijce, ten bylo hodně rychlý a pohyblivý, bylo obtížné ho bránit.

První starty za Áčko #peparapouch #zimnípříprava #a-tým #vsjihlava #skapitánskoupáskouprotizbrojovce

Fotka zveřejněná uživatelem 1.SC Znojmo FK (@1scznojmofk),

Je leden, logicky se tedy musí očekávat zima. V Brně však dosáhla vysokého limitu, jelikož nepříjemně foukalo. Jak to vnímá hráč na hřišti?
Počasí zrovna fajn nebylo, spíše tomu nepomohla umělka, byla zmrzlá, tvrdá. Ale pro oba týmy to bylo stejné, dalo se to zvládnout.

Když jsme zmínili působení ve Zbrojovce. Nedobírali si tě kamarádi po tom nepříjemném výsledku?
Psali mi kluci z intru, že se na mě dívali. Přímo v Brně byl Garča s Radkem (Michal Garčic a Radoslav Novák pozn. red.) i kamarád, bývalý hráč ze Zbrojovky, který je nyní v Hodoníně.

Myslel jsem spíše bývalé spoluhráče ze Zbrojovky, kteří působí stále v Brně...
Proti mě hrál Tonda Růsek s Láďou Krejčím a jeden z dvojčat Vinťasů (Ondřej Vintr pozn. red.), s nimi jsem hrál ve zbrojovácké devatenáctce. Psal mi taky Patrik Šustr a spousta dalších kluků, co se mnou hrávali, ale teď už v Brně nejsou.

Co ti kluci ve zbrojováckem dresu říkali, když tě viděli s kapitánskou páskou? Jaká byla reakce?
Úsměvy a udivení. (smích)

Když jsme na začátku probírali nervozitu. Ty jsi byl na konci podzimu na lavičce náhradníků v druholigovém utkání proti Vlašimi. Byl jsi víc nervózní při tomto utkání, i když jsi nenastoupil nebo při zápase proti Zbrojovce?
Asi víc s Vlašimí, protože jsem toho s Áčkem ještě neměl tolik natrénováno. Televize, diváci, přístup, bylo to zkrátka druholigové utkání a to jsem do té doby ještě nezažil.

Tréninková zátěž v A-týmu? Když chci hrát fotbal, musím to zvládat

V létě jsem dělal rozhovor s Garčou, který si vyzkoušel i Juniorskou ligu a říkal, že hrát za A-tým je velký skok. Tak jak vnímáš rozdíl ty?
Je to pravda. Je to hodně velký skok. V rychlosti, v taktice. V devatenáctce to hodně řídí trenéři, hodně mluví, říkají nám, co dělat. Měli bychom si to přitom řídit sami, ale ještě nám trenéři v tomto hodně pomáhají.

Je obtížně se adaptovat, když hráč z dorostu poprvé nastoupí v utkání za A-tým? První minuty?
Je to jiné v tom, že v devatenáctce není tolik soubojů, taková taktická vyzrálost. V druhé lize hrají vyzrálí hráči, mají jiné fotbalové myšlení, ale to je samozřejmě logické. V dorostu teprve průpravu do dospělého fotbalu dostáváte.

Ale na život s A-týmem, prostředí, to se asi lehce zvyká?
Hodně, rychle. (S úsměvem)

Máš za sebou prvních čtrnáct dní zimní přípravy. Jak se zvyká na zátěž u prvního týmu?
Dá se na to zvyknout. Když jsem byl v Brně, také jsme občas trénovali dvoufázově. Chci hrát fotbal na nějaké úrovni, takže to musím zvládat.

Jak se kombinuje příprava s Áčkem se školou? Studuješ v Brně?
Přešel jsem z Brna do Znojma, abych nemusel dojíždět. Na podzim jsem ještě dojížděl a rozhodoval se, jestli mám přejít sem. Ale pak mě máma přemluvila a nakonec jsme se rozhodl i sám. Cestování bylo namáhavé a to i časově.

S Tomášem jsme byli nejlepší kamarádi, nesl jsem to hodně těžce

Trenér staršího dorostu Luděk Zlámal tě v rozhovoru, ve kterém hodnotil podzim, chválil. To tě muselo potěšit?
Samozřejmě to potěší. Co se týká Znojma, neměl jsem úplně v úmyslu se vracet. Byl jsem v tu dobu ve Zbrojovce Brno a chtěl jsem se posouvat výš. V Brně to však kvůli určitým věcem nevyšlo, tak jsem raději odešel. Nakonec jsem rád, že jsem se mohl vrátit do Znojma. Dostávám zde daleko víc herního prostoru než ve Zbrojovce, navíc se teď můžu připravovat s A-týmem. Ve Znojmě je to i jiné, co se týče atmosféry, kamarádů, kabiny. Je to rodinnější, jiné než v Brně ve velkém městě.

Takže se ti zvykalo po návratu do Znojma na kabinu snadno?
Všechny jsem tu znal, takže to byl naprosto v pohodě.

Na druhou stranu sis musel na podzim projít společně s týmem i velice nepříjemnou událostí. Musel ses vyrovnat s tragickým odchodem tvého kamaráda a spoluhráče Tomáše Procházky...
Nesl jsem to hodně těžce, protože než jsem odešel do Zbrojovky, bývali jsme spolu každý den, byli jsme nejlepší kamarádi. Trávili jsme spolu hodně času...Na facebooku jsme měli společnou skupinu, byl jsem zrovna ve škole a Gary mi řekl, ať si tam přečtu, co se stalo. Seděli jsme s Garym a Radkem na chodbě na zemi a nemohli jsme tomu věřit. Pak jsme se hned sbalili a jeli do Znojma. Bylo to těžký, opravdu hodně těžký.

Pojďme k veselejším věcem. Asi vím, jaký bude tvůj cíl pro jaro, ale přesto se zeptám...
Chtěl bych se samozřejmě v A-týmu udržet, nasbírat co nejvíce zkušeností. Kdyby se povedly nějaké minuty v druhé lize, bylo by to super.

Jak se sžíváš s rolí jednoho z nejmladších hráčů v kabině. Asi se nanosíš hodně věcí?
To dost. (smích) Jsem jeden z nejmladších, tak je moje role v kabině jasná. (s úsměvem)

JOSEF RAPOUCH

S fotbalem začínal v Tasovicích, pak vedly jeho kroky na hostování právě do 1.SC Znojmo, kde působil od roku 2010. Po třech letech šel zkusit štěstí do Zbrojovky Brno, nicméně angažmá nedopadlo podle jeho představ, a tak se na podzim roku 2016 vrátil zpět do Znojma. Ve starším dorostu se stal na podzim jednou z oporu. Zpočátku nastupoval na pozici stopera, postupně se přesunul do střední zálohy. Stabilní a dobré výkony neunikly pozornosti trenéra A-týmu Radima Kučery, který jej už na konci podzimu zapojil do tréninkového procesu Áčka. Pepa tak byl například připravený na lavičce náhradníků proti Vlašimi. K prvnímu týmu se hlásil i na začátku zimní přípravy a odehrál již dvě utkání. Na pozici stopera proti Jihlavě a s kapitánskou páskou na pravém kraji obrany proti Zbrojovce Brno. Jeho vzorem je David Alaba z Bayernu Mnichov.(STŘEDOPOLAŘ, STOPER, 19 LET)

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies