FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Oba brankáři podávali po celý podzim slušné výkony, několikrát podrželi, říká trenér brankářů Josef Hanzálek

Oba brankáři podávali po celý podzim slušné výkony, několikrát podrželi, říká trenér brankářů Josef Hanzálek Z n o j m o - Podzimní část Fortuna národní ligy máme za sebou a je tedy čas trochu bilancovat. V následujících dnech najdete na webu hodnocení podzimu od trenéra Kučery, ale nejen jeho. První část sezóny rozebral také náš trenér brankářů Josef Hanzálek. V rozhovoru s ním jsme se zaměřili pochopitelně na jeho svěřence Jirku Dolečka a Pavla Halousku.

 
 
 

Trenére, jak bys zhodnotil své svěřence po podzimu?
Prvních devět utkání odchytal Jirka Doleček a nemůžu říct, že by v nějakém zápase udělal vyloženě hrubou chybu, která by nás stála body nebo dobrý výsledek. Od utkání na Žižkově dostal příležitost Pavel Halouska. Byla to jeho druholigová premiéra a musím říct, že si vedl výborně. V létě přišel a musel se sžívat s novým prostředím, spoluhráči a tréninkovými metodami. Chvíli mu trvalo, než si na tohle všechno zvykl. Teď s odstupem času můžu říct, že tvoří s Jirkou výborně fungující vyrovnanou brankářskou dvojici, kterou v tréninku skvěle doplňuje Kuba Konvalina.

Je jasné, že gólman to nemá lehké, když padne branka do jeho sítě, více je "vina" na něm. Vy spolu s trenérem pak takové situace určitě rozebíráte u videa a je vidět počátek toho, proč nakonec skončil míč v sítí. Jaké procento chyb bys přiznal svým svěřencům?
Samozřejmě, pokud brankář udělá chybu, většinou to končí gólem, proto jsou ty chyby tak viditelné. Pokud udělá chybu hráč v poli, ještě ji za něj mohou spoluhráči napravit. Někdy chybu napravuje až brankář, ale ten je v brance proto, aby něco chytil. Za celý podzim si myslím, že oba brankáři podávali slušné výkony a určitě mužstvo několikrát podrželi.

Jak u hráčů v poli, tak samozřejmě i u brankářů, se kvalita projevuje, zda dokáží klid a jistotu přenést do mistrovského zápasu. Kdo je podle tebe v tomto klidnější?
Jirka má oproti Pavlovi odchytaných více utkání ve druhé lize. Určitě není ani jeden z nich nějaké velký trémista. Oba jsou to mladí brankáři s budoucností před sebou. Pokud jim budou přibývat starty, tak bude pochopitelně jejich sebevědomí a klid narůstat.

Pojďme probrat znojemského odchovance Jirku Dolečka. V jednom z rozhovorů s Petrem Drobiszem dostal Jirka v jistém směru "naloženo". Co bys vzkázal Petru Drobiszovi o Jirkovi s odstupem času, kdy se usadil v A-týmu?
Jirka měl to štěstí, že mohl celou naši prvoligovou sezónu trénovat s takovými gólmany jako jsou Vlasta Hrubý a Petr Drobisz. Bohužel si v té době neuvědomoval, jaká je to pro něj škola. Mohl se od nich spoustu věcí naučit. Nyní mohu říct, že Jirka svůj přístup k fotbalu docela dost změnil. V žádném případě ho nechci nějak moc vychvalovat, protože má určitě stále na čem pracovat. Když přišel do Znojma trenér Kučera, řešili jsme brankářské obsazení. Jsem rád, že to nakonec dopadlo tak, že Jirka do sezóny nastupoval jako jednička. Bohužel se při utkání v Ústí zranil, když chytil penaltu. A Vlasta Veselý mu pak svými výkony moc příležitostí k návratu do branky nedal, ale jakmile se Jirka do brány dostal, svoje si odchytal. Do letošní sezóny šel Dolík zase jako jednička. Za sebe může říct, že jsem rád, že máme v brance svého odchovance.

Pavel Halouska je tu krátce, myslíš, že bys mohl zhodnotit i jeho?
Pavel k nám přišel v létě ze Zbrojovky Brno s vizitkou mladého velice talentovaného brankáře, aby tady nasbíral zkušenosti. Nějaký čas mu trvalo, než si zvykl na nové prostředí a jiné tréninkové metody. Plus po něj jsou jeho výborné výškové parametry. V tréninku pracuje velmi dobře. Jak jsem už zmínil, od utkání na Žižkově podává dobré výkony.

Další znojemský odchovanec Kuba Konvalina působí na hostování v Třebíči, kde chytá MSFL. Je toto angažmá pro Kubu výhodné, když se střídá v Třebíči se svým kolegou?
Pro Kubu je určitě výborné, že dostal příležitost chytat dospělý fotbal. Samozřejmě by bylo lepší, kdybych chytal pravidelně, ale v Třebíči se rozhodli, že se budou brankáři točit po třech utkáních. Jakub s námi trénuje, tak ho mám pořád na očích. Na zimní přípravu se vrátí a uvidíme, jaká bude jeho pozice na jaře. Určitě by bylo dobré, kdyby pravidelně chytal. Pro jeho růst je to hodně důležité, protože v Jakubovi vidím velký potenciál.

Sleduješ dál Vlastu Hrubého? A když se na něj díváš v televizi, co ti jako trenéru brankářů probíhá hlavou? Jsi pyšný na to, že jsi jej trénoval?
Samozřejmě Vlastu pořád sleduji. Nenechám si ujít žádný jeho zápas v televizi nebo na internetu. Mám vždy takové příjemné mrazení po těle, když se dívám na jeho utkání. Jsme spolu nadále v kontaktu. Díky němu se mi podařilo vyjednat spolupráci s firmou KEEPERsport, která nám bude dodávat brankářské vybavení pro celý klub od nejmenších až po A-tým. Během prosince proběhne předváděcí akce těchto produktů, jejíž součástí bude i autogramiáda Vlasty.

Ve Fortuna národní lize se setkáváš s kolegy, se kterými si hájil branku Znojma na ČAFCE. Jsou vztahy stále kamarádské nebo se jen pozdravíte?
Ano, naše vztahy jsou stále kamarádské. Třeba s Petrem Pižanowským, trenérem brankářů v Táborsku, vždy zavzpomínáme na staré čase a řekneme si, jak se nám daří.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies
×
Odehrané v 15:00 |
1.SC Znojmo FK
FK Blansko