FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Ze čtvrtka na pátek jsem skoro nespal, říká o svém debutu s úsměvem brankář Jirka Koukal

Ze čtvrtka na pátek jsem skoro nespal, říká o svém debutu s úsměvem brankář Jirka Koukal Z n o j m o - Večer, na který bude určitě ještě dlouho vzpomínat. Sedmnáctiletý brankář Jiří Koukal si připsal ve vítězném utkání proti Prostějovu první start za A-tým i ve Fortuna národní lize. A nebyl to debut ledajaký, Jirka nastoupil v základní sestavě a zároveň se stal nejmladším hráčem 1.SC, který kdy ve druhé lize odehrál zápas. Právě všechny zmíněné věci byly hlavním tématem našeho rozhovoru.

 
 
 
This text will be replaced

V týdnu před zápasem s Prostějovem už si tak trochu tušil, že možná budeš chytat. Jak ti bylo, když ses dozvěděl, že je to na sto procent?
Ze čtvrtka na pátek jsem skoro ani nespal. (smích) Byl jsem poměrně nervózní.

Jak to bylo s nervozitou, při samotném utkání?
To už bylo celkem fajn. Po rozcvičce to ze mě opadlo, až po inkasovaném gólu se nervozita znásobila. Nebylo příjemný už v 11. minutě prohrávat doma s posledním týmem tabulky.

Celý týden, i před samotným zápasem, se ti intenzivně věnoval trenér brankářů Pepa Hanzálek...
Hodně mi pomohl, probírali jsme utkání velmi důkladně. Radil mi, abych chytal, jako kdyby to bylo za devatenáctku, nemyslel na to, že je to za A-tým, abych nevnímal okolí, atmosféru, nebyl nervózní. Musím říct, že se mi nakonec chytalo líp než v sobotu za starší dorost.

V utkání jsi měl jeden složitější okamžik, který si musel řešit. Boxoval si nepříjemný centr, těžší ale asi byla až ta dorážka?
Je pravda, že ta dorážka byla těžší. Ale už předchozí centr jsem měl asi chytat nebo líp vyboxovat. Trenéři mi ale říkali, že pokud si nejsem stoprocentně jistý, ať zbytečně neriskuju.

JIŘÍ KOUKAL

Působí dojmem kliďase. Nervózní však před svým debutem ve Fortuna národní lize brankář Jirka Koukal byl. Není divu, v sedmnácti letech není jednoduché se vypořádat s atmosférou druholigového zápasu. Ze čtvrtka na pátek jsem skoro nespal, přiznala po utkání s Prostějovem s nadsázkou jednička staršího dorostu. Duel však zvládl, nerozhodil jej ani brzký inkasovaný gól, s kterým mohl jen těžko něco udělat. Obdivovatel španělské brankářské legendy Ikera Casillase nasbíral cenné zkušenosti, v sedmnácti má celou kariéru ještě před sebou. Kdo ví, třeba nebude zápas s Prostějovem jeho jediným v druhé lize. A i kdyby byl, už nyní se nesmazatelně zapsal do klubových statistik 1.SC.

Po vyloučení prostějovského Hladíka už si ale tolik práce neměl...
To je pravda, už tam nebylo pro brankáře tolik věcí k řešení. Myslím, že za druhý poločas neměl Prostějov ani střelu na bránu, jen nějaké centry. Pro gólmana je ale lepší, když je v permanenci, než když celý poločas nemá práci a pak přijde ojedinělý útok.

Jak probíhala na hřišti komunikace se spoluhráči, kdo ti nejvíce pomáhal?
Hlavně Svozka (Jaroslav Svozil pozn. red.), ale i ostatní kluci a to nejen v zápase, ale i na tréninku.

Hrálo se pod umělým osvětlením, jak si zvládal tento fakt, neměl jsi s tím žádný problém?
Musím, říct, že to pro mě velký problém nebyl, bylo to v pohodě. Pomohl mi i páteční trénink, který byl také pod světly. Člověk si snadněji zvykne.

Jsi tedy celkově spokojený se svým prvním startem ve Fortuna národní lize?
Hlavně, že se vyhrálo, to bylo nejdůležitější. První start za Áčko bez výhry, to bych si to tolik neužil.

Byla na utkání nejlepší děkovačka s fanoušky? věděl jsi, že se vyhrálo, že jsi neudělal žádnou chybu...
Je fakt, že děkovačku jsem si hodně užil. Člověk je v euforii, opadne z něho stres.

Kolik se na tebe přišlo podívat známých přímo na stadion?
Abych pravdu řekl, ani nevím. Psalo mi po zápase hodně lidí, že mi gratuluje, ale kdo byl na stadionu, to opravdu netuším.

Zmínil jsi, že ti přišlo hodně gratulací. Nemusel sis vypnout mobil?
To byl uragán. (smích)

Tvůj debut ve FNL mohl přijít už v Pardubicích, kdy se právě v průběhu utkání zranil Martin Štěpanovský. Bylo by pro tebe z hlediska nervozity hroší, kdybys nastoupil v Pardubicích z lavičky, než když to teď bylo v základní sestavě?
Určitě, z lavičky je to vždycky obtížnější. Naskočíte do rozjetého zápasu, musíte se rychle rozcvičit.

Ani ne za čtrnáct hodin po utkání s Prostějovem jsi nastoupil do brány za U19 proti Slovácku. Bylo obtížné zvládnout dva zápasy takto rychle za sebou?
Bylo těžké po takovém zápase udržet koncentraci, ale zvládl jsem to. Rychle jsme šli proti Slovácku do vedení, o to, to bylo lehčí. Áčko vyhrálo, starší dorost taky, spokojenost.

Očekával jsi, když ses dostal před sezónou na soupisku Áčka jako trojka, že si takhle brzy zachytáš?
Byl jsem rád, že můžu s Áčkem už jen trénovat. Už zápasy se Sigmou a v Pardubicích, kde jsem byl jako dvojka, jsem si užíval. Že si ale zachytám tak brzy za Áčko to jsem opravdu nečekal.

Dalším minutám by ses asi nebránil?
Byl bych samozřejmě rád, ale jsem ještě mladý gólman. Důležité je, aby se nyní dali Dolík se Štěpou dohromady, pokud bude třeba, budu připravený.

Měl jsi nějak v hlavě fakt, že jsi nejmladším hráčem, který kdy nastoupil za Znojmo ve Fortuna národní lize?
To jsem si ani neuvědomil, dozvěděl jsem se to až z webu.

Při utkání s Prostějovem ti kryl záda z lavičky Matěj Šnepfenberg, kterému je teprve patnáct. Byli jste tak zřejmě nejmladší gólmanské duo v historii FNL. Jak prožíval tuto událost on?
Mates byl ohromený už z toho, že mohl být na střídačce. Užíval si to, děkovačka pro něj byla obrovským zážitkem.

 
 
 
 
Zápasový servis
Aktuálně
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies