FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Umístění do 6. místa by bylo vynikající, shoduje se vedení klubu

Umístění do 6. místa by bylo vynikající, shoduje se vedení klubu Z n o j m o - Start nového ročníku Fotbalové národní ligy je na samotném prahu. Nabízí důležité otázky směrem k našemu klubu a A-týmu, které byly zodpovězeny v rozhovoru s majitelem a prezidentem klubu Otou Kohoutkem, spolumajitelem Jiřím Tunkou a manažerem klubu Michalem Bělákem. Tématem byl kádr A-týmu, cíle v nadcházející sezóně Fotbalové národní ligy, absence juniorského týmu a mnohé další důležité informace. Jedním z témat byl také úvodní domácí zápas s Baníkem Ostrava.

 
 
 

První otázka bude směřována na kádr...
Ota Kohoutek (prezident klubu): Ve fotbale, a ve sportu obecně, je to tak, že se kádry mění. Měli jsme dvouletý cyklus s hráči, kteří měli před vypršením stávajících smluv. Některé se nám povedlo prodloužit, některé ne. Těší nás, že hráči, kteří odešli, si ve Znojmě udělali takové jméno, že byl o ně na fotbalovém trhu zájem. Jsem rád, že hráči, kteří nově přišli a mají nahradit odchody, se v týmu adaptovali.

Kádr už máme více méně uzavřený. Na přestup jsme získali Dominika Urbančoka, Michala Holuba, Lukáše Motala. Hráčem Znojma už je také Jaroslav Svozil, který zde býval vždy na hostování, nyní už je kmenovým hráčem. Z Hradce Králové přišel Javůrek, to je již také náš hráč. Byla to součást přestupu Libora Žondry. Všichni noví hráči se osvědčili v dobrém světle

Jiří Tunka (spolumajitel klubu): Na hostování z Jihlavy je tu Jiří Klíma a ze Zbrojovky Brno brankář Pavel Halouska. Minulý týden se připojil také ze Zbrojovky útočník Petr Rybička, zde se jedná o hostování s opcí.

O Jakuba Pokorného byl zájem z Baníku Ostrava, kam také nakonec přestoupil. Ze stejného klubu je nově zájem i o Bronislava Stáňu. Co můžete říct k této situaci?
Ota Kohoutek: O Pokorného byl zájem u několika klubů. Zapříčinily to jeho dobré výkony v jarní části minulé sezóny. Už v přípravě viděl trenér Kučera, že má perspektivu na to, aby mohl nastupovat v základní sestavě. Osvědčilo se to. Pokorný je perspektivní mladý hráč, propracoval se i do reprezentace do 20 let, byl zde zájem i prvoligových klubů. I pro nás je to úspěch, že dokážeme vychovat fotbalisty pro prvoligovou úroveň. Nicméně, hráč byl přesvědčený, že působení v Baníku Ostrava bude pro něj lepší než v prvoligovém týmu. Takže i přes veškeré úsilí, které jsme vyvinuli, skončil hráč v Baníku Ostrava.

Co se týče Stáni, vše je momentálně v jednání. Je to záležitost, která není uzavřená. Takže Stáňa zatím neodešel.

Komplikuje nějak situaci to, že již Znojmo nebude mít juniorský tým?
Jiří Tunka: Myslím si, že to nekomplikuje nic. Zvolili jsme dobrou strategii, protože juniorka některým klukům už fotbalově nic nepřinášela. Byl to takový fotbálek, kde o nic nešlo. Zkusili jsme je uplatnit v třetiligových týmech. Řeč je o Vyškovu a Třebíči. Do Vyškova odešli na hostování Petr Kirschner a Roman Nehyba. Do Třebíče na hostování Patrik Bogner a brankář Jakub Konvalina.

Michal Bělák (manažer klubu): U všech čtyř zmíněných mladých hráčů máme podepsány dlouhodobé profesionální smlouvy. V Třebíči a Vyškově budou působit na roční hostování, přičemž po půl roce je možnost vyhodnotit si situaci a mohou se připojit k našemu týmu nebo budou pokračovat v MSFL.

Ota Kohoutek: Vzhledem k tomu jaké máme nyní kapacity hráčů v U19, U17, neměli bychom koho vychovávat. Juniorku bychom museli držet v podstatě uměle. Z hlediska perspektivy je pro nás výhodnější poslat hráče na hostování do třetích lig, kde budou sbírat zkušenosti v dospělém fotbale. Je to pro mladé hráče přínosnější než Juniorská liga, kde nejsou žádné emoce, kde nejde o body.

Jiří Tunka: Finanční zátěž u juniorského týmu také není malá. Abychom letos mohli Juniorskou ligu hrát, znamenalo by to někde koupit minimálně pět, sedm hráčů. Když se dnes podíváte, jaké jsou tabulkové ceny za přestup mladých hráčů, tak bychom to ekonomicky neustáli.

Důležitou otázkou také je, jaké má A-tým cíle do nové sezóny Fotbalové národní ligy?

Jiří Tunka: Kdybychom se umístili do šestého místa, byl by to pro nás úspěch. I z toho důvodu, že začínáme s mladým kádrem. Dá se říct, že z padesáti procent jsme jej překopali. Do šestého místa by to bylo vynikající.

Ota Kohoutek: Potvrzuji Jirkova slova. I se smlouvami, které jsme nyní uzavřeli na delší dobu, vnímáme tento ročník Fotbalové národní ligy jako stabilizační, aby se kádr sehrál a získal zkušenosti, návyky. Vnímáme také velkou konkurenci v tomto soutěžním ročníku Fotbalové národní ligy - Baník Ostrava, Sigma Olomouc, České Budějovice a další. Bavíme se o klubech, které ještě nedávno hrály první ligu. Čeká nás těžký ročník s atraktivními týmy, pro nás to znamená, že bychom se chtěli pohybovat v tabulce do zmíněného šestého místa a hrát především před domácím publikem atraktivní fotbal. Horizont úspěchu a snahu o ještě lepší umístění pak koncentrovat na další sezónu.

Jiří Tunka: Smlouvy, které jsme s hráči podepsali nebo prodloužili, jsou většinou dvou a tříleté. Tak, jak už bylo zmíněno, v této sezóně bude snaha pohybovat se do šestého místa, v příští sezóně třeba i výše. Máme mladý ambiciózní kádr, věřím, že to kluci zvládnou.

V minulých sezónách bývalo zvykem, že ve Znojmě bylo v kádru hodně hráčů formou hostování. Nyní je situace opačná, naplňuje se vize klubu, hrát především s kmenovými hráči...
Ota Kohoutek: V tomhle jsme udělali velký posun a jsme za to rádi. Souvisí to právě i s tím, že jsme dokázali získat finanční prostředky z přestupů, abychom hráče mohli získat do našeho vlastnictví. Bylo naší snahou, abychom poměr kmenových hráčů na úkor hostujících navýšili, což se nám povedlo. Už se nejedná o situaci před třemi roky, kdyby byl poměr hostujících hráčů padesát na padesát. Nyní už se bavíme o rozložení osmdesát ku dvaceti. Budeme se toto krédo snažit naplňovat i nadále, abychom dávali přednost našim hráčům. Vidíme, jaký to má přínos. Pokud se nám herně a výsledkově daří, může to vyprodukovat finanční prostředky z přestupů, které zase dáme na zkvalitnění týmu ne formou hostování, ale nákupu. Už nyní si vytipováváme hráče, které budeme potřebovat do budoucna.

Jiří Tunka: Část financí z přestupu Jakuba Pokorného dáme také do mládeže, protože vyšel ze znojemské mládeže a jsme jí nějakým způsobem povinováni. Naši kolegové a trenérský štáb objíždí kluby na okrese a tipují hráče. Snaží se je do Znojma přivést a samozřejmě za ně musíme zaplatit. Takže finance z přestupů opravdu nepůjdou majitelům klubu, ale půjdou nazpět do klubu i do mládeže.

Takřka za dveřmi je první kolo Fotbalové národní ligy, ve kterém Znojmo přivítá v domácím prostředí Baník Ostrava. Bude výhoda, že Baník potkáme již v 1. kole?
Jiří Tunka: Jsem toho názoru, že hrát s Baníkem v prvním kole je pro nás po fotbalové stránce lepší. Baník musí, my můžeme. Může to být psychická výhoda.

Ota Kohoutek: Baník Ostrava je klub s velkým jménem, velkou historií. Škoda, že takový klub musí hrát Fotbalovou národní ligu. Těžko říct, zda je výhoda či nevýhoda, že budeme hrát na úvod s Baníkem. Na druhou stranu budeme mít dostatečnou přípravu, abychom bezpečnost utkání zajistili co nejlépe. K tomu může říct, více informací manažer klubu Michal Bělák.

Michal Bělák: Dlouhodobě spolupracujeme s policií, ať už je to místní složka nebo krajská složka. Víceméně nám dávají nějaká doporučení, my jim ze sta procent vycházíme vstříc, aby akce byla co nejlépe zajištěna. Baník je ve druhé lize po desítkách let a nikdo na to není moc nachystaný a týmy s tím nemají zkušenosti. Snažíme se na to ve spolupráci s policií připravit co nejlépe. Uděláme ze strany klubu vše, aby zápas dopadl v pořádku a nenastalo nějaké extempore. I když to bude mimořádná situace, kterou ve Znojmě asi nepamatujeme.

Byl termín utkání vybrán na žádost policie?
Michal Bělák: Termín i čas byl vybrán ve spolupráci s policií. Bylo to navázáno na různé věci a my jsme se v té chvíli rozhodli vyjít policii vstříc, protože její důvody vnímáme jako logické.

Jaké doporučení byste dal znojemským fanouškům?
Michal Bělák: Apeloval bych na ně, aby opravdu využili předprodeje a zajistili si vstupenky s dostatečným předstihem, abychom mohli logistiku navazovat na očekávanou návštěvu. Věřím, že podívat se ve Znojmě na mistrovské utkání proti Baníku, bude pro lidi tahák. Ještě jednou zmiňuji, aby si nekupovali vstupenky deset minut před utkáním, jak jsou zvyklí, ale využili předprodeje.

Máte signály, kolik bych mohlo přijet do Znojma ostravských fanoušků?
Michal Bělák: Máme signály ze strany ostravského klubu, čekají, že by mohlo přijet až 800 fanoušků. My s tím samozřejmě budeme pracovat, poté co obdržíme informaci, jak dopadl předprodej v Ostravě, kam šlo pro fanoušky hostů 300 vstupenek. Baníku jsme vyšli maximálně vstříc, co se týče možností našeho sektoru pro fanoušky hostů, kdy dostávají násobně více kapacity, než kterou mají dle obyčejů fotbalového práva.

Budou obecně nějaké změny na stadionu vzhledem k fanouškům v nové sezóně?
Michal Bělák: Pracujeme na zkvalitnění prostředí, co je v našich silách, směrem k občerstvení a atraktivitě prostředí. Nic zásadního ale neplánujeme.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies