FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Radek Mezlík: Být jako Jágr neplánuji, ale čím jsem starší, tím si fotbal a přípravu víc užívám

Radek Mezlík: Být jako Jágr neplánuji, ale čím jsem starší, tím si fotbal a přípravu víc užívám Z n o j m o - Moudrost, fotbalové a životní zkušenosti, poctivý přístup v tréninku i na hřišti. Příklad nejen pro mladé hráče v našem kádru. To vše má náš klub ve stoperovi Radku Mezlíkovi. Nejstarší člen kádru dře, jako kdyby mu bylo osmnáct a hlásí, fotbal a letní přípravu si užívám. Po těsné prohře v přípravném utkání s Gliwicemi jsme právě s Mezlou podnikli velice zajímavý rozhovor. Jak už úvodní slova napovídají, tématem nebylo jen utkání s polským soupeřem.

 
 
 

Mezlo, utkání s Gliwicemi, tentokrát žádný vlastní gól, takže spokojenost?
Jo, no. Když to tak říkáš, tak asi jo. (s úsměvem)

Teď už vážně, těsná prohra, ale dle mého pohledu z naší strany solidní výkon?
Těžký soupeř, v první půli tam měl dva centry z boku a zakončení, gólman to výborně vychytal. Pak měl ještě jednu nebezpečnou standardku. V globálu si myslím, že to byl i přes těsnou prohru vyrovnaný zápas.

Je to už trochu obehraná otázka, ale jak jste se vypořádávali s velkým horkem. Hrálo se sice o šesti, ale na klima to moc znát nebylo...
Začalo léto, s tím se zkrátka musí počítat. Je důležité, aby se to každý sám v hlavě neznepříjemňoval. Horko je pro oba týmy stejné. V zimní přípravě je zase zima, tak se nadává na to. (s úsměvem)

Máme za sebou úvodní utkání přípravy, zvládnuté velice solidně. I těsná prohra s Gliwicemi se dá brát jako takové plus...
Je to prohra, ale myslím si, že to byl z naší strany slušný zápas. I když Gliwice byly silnější na míči a více kombinovaly. Ale když se nám povedlo udržet balón a dát si více úspěšných přihrávek v řadě, tak se nám otevíraly prostory. Myslím, že jsme neměli špatnou přechodovou fázi. Byly tam i dobře řešené brejky. Kvalitní zápas.

Bylo na hřišti znát, že jsou Gliwice účastníkem Evropských poháru?
To je těžké hodnotit. Je příprava, Gliwice také zkoušeli nové hráče. Těžko se na to odpovídá.

Do přípravy vlétl ve velkém stylu náš dorostenec Michal Garčic, vzal sis jej jako nejstarší hráč v kádru pod ochranná křídla?
Je mladý a je potřeba mu pomoci. Je třeba, aby byl sebevědomý, aby chtěl hrát a dostal se do mužského fotbalu. Přechod z dorostenecké kategorie do mužského fotbalu je složitý. Je na něm, jak se s tím popere, my mu s tím určitě pomůžeme.

Na přípravná utkání většinou musíme cestovat, je příjemná změna zahrát si doma?
Určitě, ale dnes jsme tu s Helim (David Helísek pozn. red.) proleželi asi šest hodin na stadionu.

Takže to má i menší minusy v čekání...
Museli jsme ve tři vyrazit na kávu. (s úsměvem)... Ale je to dobré, i pro domácí fanoušky, kteří se na nás mohou v přípravě podívat i na kvalitní soupeře jakým byly Gliwice. Jsou to těžké zápasy, ale ukáží více, než kdybychom hráli s župním přeborem, kde se očekává povinná výhra. Trenérovi tyto těžké zápasy ukáží nedostatky, nám hráčům také. Vyzkoušíme si utkání proti kvalitním týmům a třeba i zjistíme, že se dá hrát vyrovnaná partie. Člověk musí být sebevědomý v tom, že se může dostávat výše a výše.

Těžko už asi spočítáš kolikátá je to pro tebe příprava. Je těžké se ve čtyřiatřiceti přemáhat a nutit do tréninku?
Vůbec, čím je člověk starší, tím si uvědomuje, že to spěje k nějakém konci. Neví, jestli je před ním rok, dva nebo pět. Chce si to užít, fotbal má rád, baví ho to. Dávám tomu víc, než když mě bylo dvacet. To si člověk řekne, jo, ono nějak bude. Ne! (důrazně) Musíte jet furt naplno. Nepřemýšlím o tom, že bude dřina. Dřina bude, protože to tak zkrátka je a bez toho to nejde.

Takže to plánuješ jako Jarda Jágr do čtyřiačtyřiceti?
Tak to vůbec neplánuji, ale v hlavě to mám nastavené tak, že když zdraví vydrží, budu to chtít táhnout, co to půjde.

RADEK MEZLÍK VZOREM PRO OSTATNÍ

Člověk musí obdivovat s jakou vervou se Radek Mezlík pouští ve čtyřiatřiceti letech do každého tréninku a do každé, byť sebemenší soutěže. Těžká dřina v přípravě? Velké horko? Mezla si nestěžuje, naopak, fotbal si užívá plnými doušky. Jakoby tím mladším spoluhráčům vzkazoval, makejte naplno, nevíte, jak dlouho budete ještě hrát. V úvodních přípravných zápasech, hrál každý z hráčů vždy jeden poločas. „Radek by nejraději odehrál celých devadesát minut,“ zmínil na adresu zkušeného stopera trenér Radim Kučera. S otázkou, jestli bude jako Jaromír Jágr, na Mezlu ale nechoďte.

 
 
 
 
Zápasový servis
Aktuálně
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies