FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

Že jsem nechyběl ani minutu? Vážim si toho, říká železný muž David Helísek

Že jsem nechyběl ani minutu? Vážim si toho, říká železný muž David Helísek Z n o j m o - Železný muž naší sestavy v uplynulé sezóně? Jednoznačně zkušený obránce David Helísek. Heli nechyběl na hřišti v mistrovských zápasech Fotbalové národní ligy ani minutu. To se povedlo v celé lize jen dalším čtyřem hráčům, z toho byli hned tři brankáři. Není tedy divu, že volba na rozhovor padla právě na Davida. A povídání to bylo vskutku hodně otevřené.

 
 
 

Vyprchalo už zklamání z toho, že se nepovedlo dotáhnou postup do úspěšného konce?
Myslím, že už to vyprchalo. Boj o postup už se pokazil v Českých Budějovicích, kdy jsme ztratili vedení a pak už jsme neměli vše ve svých rukách. Možná už po tomto utkání se začal vkrádat pocit, že to nevyjde, protože jak Karviná, tak Hradec byli silní a postup si pohlídali. Nestačilo by nám, ani kdybychom poslední tři zápasy vyhráli. Podle mě jsme to ztratili v Budějovicích.

Zmínil jsi Budějovice, jedním ze stěžejních utkání bylo i utkání Hradci...
Hradec byl samozřejmě důležitý, ale i po tomto utkání jsme měli slušný náskok. Pokud bych mohl zmínit nějaký jiný zápas, tak to byla domácí prohra s Pardubicemi. Společně s Budějovicemi to dělá pět bodů, kdybychom je měli, je to jasné.

Vezmu to hned takhle na začátku. Po utkání s Vlašimí se začaly šířit mezi fanoušky různé fámy, o prodání utkání, o nechtění postoupit atd. Zkrátka spousta rozličných verzí. Co bys k tomu mohl říct?
Za prvé, tím, že jsme nepostoupili jsme přišli o dost peněz. Zadruhé, Kdyby jsme hráli první ligu, měli bychom větší platy. Fámy tu byly už před třemi roky, kdy jsme hráli doma s Bohemkou, že prý s ní prohrajeme a vyhráli jsme 2:0! Před zápasem s Vyšehradem se povídalo, že mu to pustíme, aby se zachránil. Vyhráli jsme 8:1! Nevím...fámy budou asi stále vznikat, to je česká mentalita.

Je těžké se zavděčit znojemským fanouškům?
U nás je těžké se zavděčit každému fanouškovi, to není jen o Znojmě. Třeba minulý týden jsme hráli v Opavě. Domácí prohrávali 1:3 a fanoušci i přesto pořád super fandili. Kdyby hrála Opava o postup jak my, tak přijde pět tisíc lidí a fandili by jim. Ale těžko najít místo, kde by se nenašli fanoušci, kteří furt nadávají a shazují práci fotbalistů a potažmo všech sportovců, kteří třeba od deseti let dřou, aby se dostali co nejvýš. Lidé si nedokáží představit, jak je pro fotbalistu těžké dostat se třeba i do té druhé ligy. Ve fotbale je velká konkurence, hraje se na celé planetě, v Africe, v Austrálii. Hokej na vrcholové úrovni v Evropě a Severní Americe, ale fotbal takřka všude. Jak jsem zmínil, je to strašně těžké a i hrát druhou ligu, je podle mě pro každého fotbalistu úspěch. Zadostiučinění za práci, kterou obětuje už od dětství.

Ale pozitiva určitě byla?
Zvedly se návštěvy. Je to i tím, že stadion je o dost lepší, než když jsem sem přišel. Hraje se ve večerním čase pod umělým osvětlením. Má to svoje kouzlo. Proti Vyšehradu bylo 800 lidí na fotbale, a to nechodilo ani když jsme hráli druhé kolo. V sobotu bylo poslední utkání a prakticky už se o nic nehrálo. Takže návštěvy jsou určitě pozitivum, dalším pozitivem je, že jsme doma v podstatě pořád vyhrávali.

Pojďme k tvým osobním statistikám v této sezóně. Jako jediný z týmu si nechyběl na hřišti ani minutu. Vážíš si toho nebo to bereš jen jako statistický fakt?
Vážím si toho. Je to spojené s tím, že jsem nebyl zraněný, nedostával karty. V podstatě od začátku sezóny jsme hráli na vrchu tabulky, takže sestava se ani nemusela moc měnit. Samozřejmě některé zápasy se nám nepovedly, ale trenér mi důvěřoval. To je také důležité, kdybychom hráli osmý flek, možná už bych v sestavě dávno nebyl.

Na které utkání v sezóně nejraději vzpomínáš?
Největší euforie je samozřejmě po utkání, které se vyhraje. Doma jsme otočili pět zápasů, což je velký počet, nejvíc mi v paměti zůstalo utkání s Třincem. Po první půli jsme prohrávali 1:2 a v druhém poločase nastříleli soupeři čtyři góly. Bylo krásné počasí, hodně lidí.

Co říci k trenéru Radimu Kučerovi? Jeho první sezóna ve Znojmě...
Přinesl nové prvky do tréninku. Všechny hráče jeho tréninky bavily, byly záživné, možná i proto jsme hráli v tabulce nahoře.

Sezóna skončila, za chvíli startuje nová, máš chuť stále bojovat o nejvyšší mety?
Bude mi 34 let, člověk už několik let dělá pro fotbal všechno, hraje ho v podstatě každý den. Když pro fotbal dělá hráč deset let úplně vše, úplně nechápu, že může skončit v pětadvaceti s fotbalem. Všichni ale samozřejmě nemohou hrát první nebo druhou ligu, jsou i hráči, kteří musí chodit do práce. Ale abych odpověděl na otázku, když se ve fotbalu držím tak dlouho, tak proč nepokračovat.

Takže tě uvidíme v příští sezóně ve znojemském dresu?
Asi jo. Uvidím, jak se domluvím s vedením, mám chuť pokračovat. Znojmo je rodinný klub, dobří kluci, v kabině je dobrá parta, i kvůli tomu tu možná ještě jednu sezónu zůstanu.

Pojďme ještě ke skvělé ofenzivní bilanci v tomto ročníku FNL. 28 zápasů, 62 vstřelených branek, zažil už si to ve tvé kariéře s nějakým týmem?
Asi ne, nepamatuji si žádný tým v mužském fotbale, za který jsme hrál, že by dal tolik branek. Na druhou stranu jsme jich i hodně dostali, možná i v tom byla příčina toho, že jsme nepostoupili.

Trenér Kučera říkal před začátkem sezóny, že nejsme tým, který by uměl bránit 0:0, že jsme tým ofenzivní...
Je pravda, že ve čtyřech utkání jsme nedali ani gól, což mě mrzí. Fotbal je o gólech. Je pravda, že 62 branek je opravdu hodně, to jsem ještě nezažil.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies