FK TřinecFC HlučínFC Slovan RosiceSK UničovFC Baník Ostrava BFK Hodonín1.FC Slovácko B (Uherské Hradiště)FC Zlín BFK BlanskoFK Frýdek-MístekFC Zlínsko, spolek1.SC Znojmo FKSK HraniceČeský SK Uherský Brod, spolek1.BFK Frýdlant n. O.TJ Start BrnoMFK Karviná BTJ Tatran Bohunice
 

1.SC na cestách - Ostravo, černá hvězdo nad hlavou

1.SC na cestách - Ostravo, černá hvězdo nad hlavou Gambrinus liga to nejsou jen perné bitvy na zeleném pažitu, ale také časté cestování. Vraťme se ještě k sobotnímu ligovému utkání v Ostravě. odkud si znojemští fotbalisté přivezli bod. Ovšem ne tak úplně z hlediska fotbalového, ale i věcí okolo. V tomto článku nahlédneme trochu pod pokličku Ostravy i cestování.

 
 
 

Je právě 12:00 a ke znojemskému Komenskému náměstí se blíží klubový autobus 1.SC Znojmo. Výpravu čeká cesta do Ostravy, kde ji čeká ligová bitva s Baníkem. V autobusu ubíhá cesta poměrně svižně a je zpříjemněná sledováním filmů. Kousek za Olomoucí pak následuje odpočinková a občerstvovací zastávka. Po ní už modrý autobus zamíří do Ostravy. Ráz krajiny se začíná měnit, to je znamení, že se bojová výprava blíží k cíli.


Hráči čekají na odjezd, místo je vždy stejné. Autobus staví před podnikem CORSO.

Odpočívadlo za Olomoucí je vhodné pro občerstvovací zastávku.

Stadión Baníku se nachází ve slezské části Ostravy, musí se tedy projet centrem města. Už z autobusu je vidět krásná specifická tribuna Bazalů s modrými sedačkami a bílým logem FCB. Je nutno připomenout, že zvykem je dorazit na stadión soupeře hodinu o půl před výkopem, aby se stihli fotbalisté připravit a rozcvičit. Autobus tak zastavuje před Bazaly něco před půl čtvrtou. V okolí stadiónu už se pohybují první zvědavci a samozřejmě také pořadatelé s policií. Bazaly mají své velké kouzlo a opravdu by byla škoda, kdyby Baník musel hrát ligové zápasy jinde. Stadión sice nepatří mezi nejmodernější multifunkční arény, ale mnohé z nich svojí atmosférou daleko předčí.


Věž Ostravské radnice je jednou z dominant Ostravy. Stavěla se v letech 1925 až 1930. Věž měří 85 metrů.

Ostravou protéká krom Odry i řeka Ostravice. Ta získala název podle svého ostrého toku a je pravostranným přítokem Odry. Kousek od Ostravice se nachází stadion Bazaly i Ostravská radnice.

První zápas se na Bazalech odehrál 19. dubna 1959, kdy hostil Baník Ústí nad Labem. A v roce 2003 prošel částečnou rekonstrukcí. Kapacita domoviště Baníku je 17372 diváků.

V Ostravě samozřejmě nesmí chybět důlní věže.

Se samotným výkopem, který byl naplánován na pátou hodinu sice není stadión vyprodaný, ale více jak pětitisícová návštěva dokáže vytvořit neopakovatelnou atmosféru. Baník začíná aktivně, ale své šance neproměňuje a tak je zchlazen inkasovanou brankou z kopačky Josefa Hnaníčka. Druhá půle se dlouhou dobu nese v trápení domácího týmu a občas se ozývá z tribun i nesmělý pískot. Jádro fanoušků Baníku však stále neúnavně fandí a v devadesáté minutě propuká v jásot po vyrovnávající brance Davora Kukece. Náš tým tak prožil hořký závěr utkání a pozápasové rozhovory v mixzóně se dávaly o to hůře. Cesta na jih Moravy mohla být veselejší, ale ani bod nakonec není špatný. Ještě před odjezdem se rozdá ještě pár autogramů, nejžádanější je trenér Leoš Kalvoda.


Jsou věci, kdy jde výsledek stranou. Ostravští fanoušci uctili choreem zesnulého trenéra Ericha Cviertnu. Za což jim patří rozhodně velký obdiv.

Tiskové centrum v útrobách stadiónu.

Z Ostravy už se odjíždí za tmy. Znojemskou výpravu vyprovází svítící nápis na střeše stadiónu - Baník Ostrava a také opodál zářící věž Ostravské radnice. Cestou zpět následují tři zastávky. Nejprve v Olomouci vyložit jednu skupinku, pak občerstvovací zastávka a poté ještě vyložit druhou skupinku v Brně. Autobus zastavuje na místě odkud vyjel za ligovým bodem opět kolem 22:30.


Zpátky doma s jedním bodem.

 
 
 
 
Podobné články
 
Copyright © 2009-2024 1.SC Znojmo Fotbalový klub & eSports.cz, s.r.o. Informace o autorských právech  | RSS kanál. Tip: žaluzie bwin     Nastavení cookies